Ideella föreningar och integration

I Sverige finns det många ideella föreningar som hjälper till med integration i det svenska samhället med möjlighet för både flickor och pojkar att gå. Man kan till exempel spela pingis, lira lite datorspel eller varför inte varva ner genom att måla eller pyssla med lite olika saker.

Man kan gå och simma. Många barn från krigshärjade länder har det tufft och behöver allt stöd so

m de kan få. Genom att få vara delaktig i aktiviteter tillsammans med andra barn i liknande situationer kan de finna mer glädje i vardagen. Det behöver inte vara så speciellt eller extraordinärt bara man får möjlighet till att komma från hemmet ett tag och göra något annat. Ha tankarna på annat håll.

Ett annat exempel som många behöver hjälp med är läxläsning. Här finns möjligheten till att få hjälp och fördjupa sig i sina läxor. Det är kanske inte helt lätt att hänga med i skolan och föräldrarna hemma kan inte alls svenska språket på samma nivå som barnet. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon annan som gått igenom exakt samma som en själv.

Det gäller inte bara skolbarn utan också läxhjälp för personer som går på SFI. Utbildning är framtiden och därför är det viktigt att alla klarar av de mål och den utbildning som de erbjuds. Genom att lära sig svenska språket skapar man sig också en väg in på den svenska arbetsmarknaden. Det är viktigt att kunna prata och göra sig förstådd men det är också en viktig känsla för en själv att klara av det vardagliga livet i det nya landet som man kommit till.

Även om mycket sköts av kommunerna ska man alltså inte underskatta allt som görs av olika ideella organisationer som ofta har en bättre förståelse för vad olika utsatta grupper faktiskt behöver hjälp med.